Mand var ikke døende af tarmkræft, og han helbredte ikke sig selv med cannabis

Kræftens Bekæmpelses facebook side optræder der regelmæssigt opslag fra folk, som er tilhængere af brug af cannabis til behandling af kræft. De indeholder ofte links til youtube videoer/hjemmesider som angiveligt beviser videnskabeligt, at Cannabis virker. Andre opslag indeholder links til sygehistorier, som angiveligt viser at i hvert fald nogle patienter er blevet helbredt for kræft takket være cannabis. Jeg har tidligere beskrevet hvorfor de videnskabelige beviser ikke er så overbevisende endda. Men det er værd at kigge på den seneste sygehistorie, fordi den illustrerer hvordan man kan komme til at drage fejlslutninger, hvis man ikke er opmærksom.

Hvad fortæller artiklen?

27A9B23900000578-3043607-image-a-57_1429279385804 Den indeholder ikke mange detaljer, men hovedtrækkene er:

  • Diagnosen tarmkræft blev stillet i 2012 – Den blev behandlet med kirurgi, strålebehandling og kemoterapi.
  • Februar 2014 fik han at vide, at han ville dø i løbet af maksimalt 18 måneder.
  • Forsøgte sig med cannabisolie som en sidste udvej.
  • Blev erklæret rask i januar 2015.

Der er altså ingen tvivl om, at artiklens forfatter vil overbevise læseren om, at cannabis i dette tilfælde har udrettet noget, som nærmest må betegnes som et mirakel.

Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det også.

Det viser sig, at denne historie findes i flere versioner på internettet. Der er bl.a en artikel i Daily Mail, som den artikel vi analyserer er baseret på. Der er også en artikel, hvor journalisten selv har talt med patienten. Og endelig har patienten selv berettet om sit forløb på youtube. Hvis man stykker oplysninger fra de forskellige kilder sammen, tegner der sig et noget andet billede:

  • Han blev diagnosticeret med kræft i endetarmen, som blev behandlet med en kombination af kemo- og stråleterapi efterfulgt af operation.
  • Al påviselig kræft fjernet ved operationen.
  • Nogle måneder senere blev der påvist metastase til pungen. Metastasen blev fjernet. Han fik derefter kemoterapi (uoplyst hvilken type) i 12 uger.
  • Efter de 12 uger kunne der ikke mere påvises kræft.
  • Kort tid efter blev der påvist spredning til 2 lymfeknuder i lysken. Operation var ikke mulig.

Det er i forbindelse med dette tilbagefald, at der er forskellige oplysninger om hvilken information der blev givet. Ifølge artiklen, som vi her analyserer, fik han at vide, at han maksimalt havde 18 måneder tilbage at leve i. Dette står i skærende kontrast til den artikel hvor journalisten har talt med ham. Af denne fremgår det, at den forventede restlevetid var mellem 18 måneder og 5 år.

Dette afspejler den usikkerhed der er forbundet med at udtale sig om restlevetiden hos individuelle patienter. Man bliver faktisk først erklæret terminal, når den forventede restlevetid er maksimalt 6 måneder. Men det var bestemt bekymrende, at kræften vendte så hurtigt tilbage. Uanset hvad, så er pålideligt skøn over restlevetiden ved så begrænset metastasering ikke mulig.

Men han blev ikke opgivet. Der blev igen påbegyndt kemoterapi, og en scanning viste at kræften var aftaget i størrelse (men ikke forsvundet). Det var deromkring, at han begyndte at udeblive fra kemoterapi sessionerne, og starte med at supplere med cannabisolie. En senere scanning viste, at kræften yderligere var skrumpet så meget, at det var mulig at fjerne den ved operation.

I en af artiklerne nævnes, at han også fik påvist en plet på lungen, som ikke kunne påvises ved en efterfølgende PET-scanning. Det er værd at vide, at en plet på ingen måde behøver at være en metastase. En PET-scanning kan her være nyttig ved vurderingen heraf. Og det forhold at scanningen var negativ taler for, at det var en godartet forandring.

Sammenfatning.

Historien handler om en ung mand, som blev ramt af en aggressiv kræftsygdom – (med begrænset spredning). Han fik behandling med konventionelle metoder, og de havde god effekt. Der er intet i forløbet, som ikke kunne ske uden cannabis. Det var ved en operation, at det resterende kræftvæv blev fjernet – Ikke ved indtagelse cannabis. Det er alt for tidligt at sige, om han vil få tilbagefald igen eller ej, men jo længere tid der går, desto lavere er sandsynligheden.